Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Interview at NouPou

Interview at NouPou

Interview at NouPou

Go to article

 

 

Η Μαίρη Πόπινς και η ομπρέλα της, η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, ιππότες πάνω στο άλογό τους, μπαλαρίνες, χορεύτριες φλαμένκο, γκέισες και χαβανέζες ντυμένες με πολύχρωμα κοστούμια και ασήμι, ζωγραφισμένα με ψυχρό σμάλτο και διακοσμημένα με μετάξι, ημιπολύτιμες πέτρες και δαντέλα. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα θέματα των πρωτότυπων χειροποίητων κοσμημάτων της Λίλιαν, τα οποία θα γνωρίσουμε από τις 21 του μήνα στον χώρο τέχνης Τουρμπουλέ 184, στον Πειραιά.

Πότε και με ποια αφορμή αποφάσισες να ασχοληθείς με τη δημιουργία κοσμημάτων;

Από 16 χρονών έφτιαχνα κοσμήματα, ήταν το χόμπι μου. Τελειώνοντας το Λύκειο όμως ήξερα πως αυτό ήθελα να κάνω. Απλώς ήμουν κάπου μεταξύ Διακοσμητικής και Κοσμήματος και τελικά με κέρδισε το κόσμημα.

 

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστές τις δημιουργίες σου;

Ίσως το ότι το καθένα έχει μια μικρή ιστορία να αφηγηθεί. Για όποιον θέλει να ακούσει φυσικά…

Πού θα τις βρούμε;

Σε κάποια καταστήματα στη Γερμανία, σε διάφορα άλλα ανά την Ελλάδα, με τα οποία συνεργάζομαι, στο e-shop μου το www.madebylilian.com, σε άλλα δυο e-shop, το dawanta και το etsi. Και φυσικά στο κατάστημα Tουρμπουλέ, του Πειραιά.

 

Τι θα παρουσιάσεις στο Τουρμπουλέ;

Διάφορα κομμάτια από τη νέα δουλειά μου, κάποια πιο παλιά, πάντα διαχρονικά, αλλά και κάποια one of κομμάτια. Πρόκειται για μικροαντικείμενα που βρίσκω σε παζάρια και μετατρέπω σε κοσμήματα. Αυτά μια φορά τα βρίσκεις, μια φορά τα φτιάχνεις.

 

Ζεις στο Βερολίνο. Πότε και γιατί αποφάσισες να φύγεις από την Ελλάδα; Πώς είναι τα πράγματα εκεί για τους νέους δημιουργούς;

Η πρόθεση υπήρχε και κατοικούσε καιρό στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους που είχαν ζήσει σε περισσότερες από μια χώρες γιατί τους θεωρούσα πιο ανοιχτόμυαλους, πιο πλούσιους σε εμπειρίες, πιο ενδιαφέροντες. Η απόφαση όμως πάρθηκε στα τέλη του 2011 και το Μάιο του 2012 έφυγα. Είναι κι εδώ δύσκολα, το Βερολίνο τα έχει όλα, είναι μια πόλη με βαριά πρόσφατη ιστορία που έχει μαζέψει γύρω της πολλούς καλλιτέχνες. Εδώ βέβαια είναι λίγο υποκειμενικό το τι είναι τέχνη.

 

Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τη δουλειά σου; Στη Γερμανία είναι διαφορετικά τα πράγματα;

Στον οικονομικό τομέα με έχει επηρεάσει πολύ και με έχει δυσκολέψει άλλο τόσο. Σε προσωπικό επίπεδο βέβαια, αισθάνομαι πως με έχει εξελίξει τόσο σαν άνθρωπο όσο και σαν καλλιτέχνη - επαγγελματία, γιατί μέσα από τις δυσκολίες αναγκάστηκα να βρω εναλλακτικές που δεν είχα σκεφτεί ποτέ πριν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως είμαι και πιο χαρούμενη. Απλά με βοηθάει να ελίσσομαι και να αναζητώ τρόπους να επιβιώσω επαγγελματικά.

 

Όταν έρχεσαι Ελλάδα, που σου αρέσει να βγαίνεις στα νότια;

Είμαι παιδί του κέντρου κατά το ήμιση, αλλά όταν πηγαίνω στα νότια αναζητώ μέρη με θέα θάλασσα γιατί είμαι και νησιώτισσα η άλλη μισή (από τη Σύρο).

 

Μίλησέ μας για τη διαδικασία του να δημιουργείς ένα κόσμημα...

Για να φτιάξω ένα κόσμημα πρέπει να βρω ένα concept να με αφορά, να εξάπτει την φαντασία μου, να μου δίνει ιδέες και εναλλακτικές και φυσικά να βρίσκω τον εαυτό μου μέσα σε αυτό. Αν δεν υπάρχω στα κοσμήματά μου, δεν είναι δικά μου.

 

Εσύ τι θα μας πρότεινες να πάρουμε από αυτά που φτιάχνεις, αν έπρεπε να αρκεστούμε μόνο σε ένα;

Αυτό που σου φτιάχνει περισσότερο τη διάθεση ή που σε κάνει να πιστεύεις πως έχει φτιαχτεί για σένα.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεσαι;

Στις γυναίκες που αισθάνονται πότε κορίτσια, πότε μοιραίες γυναίκες, πότε γυναίκες της διπλανής πόρτας. Σε όλες, δηλαδή, θέλω να πιστεύω.

 

Έχεις κάποιο αγαπημένο σχέδιο από αυτά που φτιάχνεις;

Όχι ένα, ίσως μια σειρά. Τις γυναίκες του κόσμου. Αυτές με ταξιδεύουν πάντα.

 

Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον της επιχείρησής σου;

Να μου δίνει τη χαρά της δημιουργίας, της οικονομικής επιβίωσης και τη δυνατότητα να βρίσκομαι στην Ελλάδα και να δουλεύω με τη Γερμανία και γιατί όχι, με όλο τον κόσμο. Ήδη έχω στείλει κοσμήματά μου στην Κίνα και στην Αμερική, γιατί όχι κι αλλού; Τα όνειρα είναι για να μας κρατάνε σε συνεχή επαγρύπνηση, όχι να μας κοιμίζουν. Έτσι, δεν είναι;

 

info: «Glitter on Sunday before Christmas», Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, 12.00 -21.00,Τουρμπουλέ 184, Πραξιτέλους 161-163, Πειραιάς, τηλ.: 210 4297464. Τα κοσμήματα της Λίλιαν θα βρίσκονται στην γκαλερί όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες μέχρι και την Κυριακή 28-12. Δες περισσότερα στο site της: www.madebylilian.com

 

Read more

Νέες δημιουργίες από την σχεδιάστρια Λίλιαν Συρίγου (www.protothema.gr)

Νέες δημιουργίες από την σχεδιάστρια Λίλιαν Συρίγου (www.protothema.gr)

Go to article     Σε μια fun βραδιά στον Πειραιά θα απολαύσουν τα νέα κοσμήματα της σχεδιάστριας Λίλιαν Συρίγου μικροί και μεγάλοι! Με το πρωτότυπο όνομα Τουρμπουλές, θένας χώρος που λειτουργεί ως...

Read more
Athens Voice - “Glitter on Sunday" Jewellery Presentation

Athens Voice - “Glitter on Sunday" Jewellery Presentation

Go to article   Σε κάθε κορίτσι, μικρό ή μεγάλο, αρέσουν τα κοσμήματα. Χτυπάνε στο ευαίσθητο σημείο μας (κι αυτό είναι μείον μας, κι αυτό είναι μείον μας) και μας κάνουν να αισθανόμαστε πριγκίπισσ...

Read more