Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Lilian Syrigou: Ο γύρος του κόσμου σε... ένα κόσμημα!

Lilian Syrigou: Ο γύρος του κόσμου σε... ένα κόσμημα!

Lilian Syrigou: Ο γύρος του κόσμου σε... ένα κόσμημα!

Go to article

 

 

Τα παραμύθια, τα όνειρα, η υποκριτική, τα ταξίδια, οι γυναίκες του κόσμου αλλά και το... swing είναι μερικές μόνο από τις πηγές έμπνευσής της. Η αγαπημένη μας σχεδιάστρια κοσμημάτων, Λίλιαν Συρίγου, μας "συστήνει" τη νέα συλλογή της, που υπόσχεται να μας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.   

 

Η Λίλιαν Συρίγου είναι ένα κορίτσι γεμάτο ενέργεια. Μία ενέργεια που σε συνεπαίρνει από τα πρώτα κιόλας λεπτά που θα μιλήσεις μαζί της και που, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αποτυπώνεται και στα ευφάνταστα κοσμήματά της. 

Μπορεί να ζει εδώ και τρία χρόνια στο Βερολίνο, αλλά δεν ξεχνάει ποτέ την πατρίδα της και τα γυναικεία πρότυπα, με τα οποία μεγάλωσε. Αυτά ήταν που την έκαναν μια σχεδιάστρια με όραμα και όνειρα, που θέλει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια να μοιραστεί τις εμπειρίες της, μέσα από τα σχέδιά της.

Κάπου ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα, τη συναντήσαμε και μας μίλησε για όλα: την αγάπη της για τη δουλειά της, τις πολλές και ετερόκλητες πηγές έμπνευσής της, το νέο της project, αλλά και το πώς είναι να ζεις στη γερμανική πρωτεύουσα.

 

Πες μας λίγα λόγια για το label σου. Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις; 

Τελείωσα την σχολή Αργυροχρυσοχοΐας το 2004. Μετά, όλα, λίγο-πολύ, έγιναν από μόνα τους. Ξεκίνησα κατευθείαν να δουλεύω. Ήταν μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων δηλαδή. Ένα χόμπι που έγινε επάγγελμα. Μέσω της σχολής, λάμβανα μέρος σε εκθέσεις και από τότε είχα παραγγελίες από διάφορα καταστήματα.

 

Ήξερες δηλαδή από πάντα ότι ήθελες να ασχοληθείς με αυτό το επάγγελμα;

Ήταν το χόμπι μου από τα 14, αλλά με το που τελείωσα το σχολείο συνειδητοποίησα ότι θέλω να ασχοληθώ με αυτό επαγγελματικά. Ήμουν ανάμεσα στην φωτογραφία και την διακοσμητική, αλλά και την ηθοποιία και τον χορό, που ήταν το όνειρό μου! Αυτό που μου αρέσει πολύ στην υποκριτική είναι ότι υπάρχει πάντα ένας καινούργιος ρόλος, ένας καινούργιος χαρακτήρας!

 

Κάθε σχέδιο σου απεικονίζει ένα χαρακτήρα. Το ότι ήθελες να γίνεις ηθοποιός, επηρεάζει τα κοσμήματα που σχεδιάζεις;

Ναι, ακριβώς. Είναι σαν να τους δίνω ένα χαρακτήρα, ένα ρόλο. Υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες στα κοσμήματά μου, διάφορες κατηγορίες. Από χορεύτριες, αλλά και ταξίδια (μ’ αρέσει πολύ να ταξιδεύω), μέχρι βιβλία αλλά και τις Γυναίκες του Κόσμου. 

 

Είχες, δηλαδή, μεγαλώνοντας κάποιο έντονο γυναικείο πρότυπο που σε έκανε να "χτίσεις" αυτή την εκτίμηση προς τις γυναίκες, ώστε να επηρεάζει και στα σχέδιά σου; 

Είναι πολύ καλή η ερώτησή σου καθώς μεγάλωσα με τρεις γενεές γυναικών. Την προγιαγιά μου, την γιαγιά και την μητέρα μου, δηλαδή. Οπότε καταλαβαίνεις ότι η γυναικεία παρουσία ήταν πολύ έντονη στο σπίτι μου. Αν και, να σου πω την αλήθεια, δεν το έχω σκεφτεί ποτέ, σίγουρα με έχει επηρεάσει αυτό!

 

Πέρα από αυτό, ποιες θεωρείς ότι είναι οι πηγές έμπνευσης για τα ευφάνταστα σχέδιά σου; 

Στην αρχή, θυμάμαι ότι διάβαζα παραμύθια και επηρεαζόμουν από αυτά. Μετά όμως άρχισαν να μεγαλώνω και τελείωσαν τα παραμύθια (γέλια) άρα πλέον δεν μπορώ να ορίσω ακριβώς την πηγή έμπνευσής μου. Δηλαδή, μπορεί να πάω σε μια έκθεση, σε κάποιο μουσείο, στο θέατρο κτλ. και να μου «μείνει» κάτι. Αλλά επειδή είμαι και ένας άνθρωπος που ονειρεύομαι πολύ, το υποσυνείδητό μου παίζει μεγάλο ρόλο. Μπορεί να είδα κάτι στον ύπνο μου ακόμα και πριν 3 χρόνια και να με εμπνεύσει τελικά. Οπότε γίνεται μια ιδιαίτερη επεξεργασία μέσα μου. Παίρνω ερεθίσματα, αλλά αυτά τα ερεθίσματα μπορεί να τα δουλέψω μερικά χρόνια ή μήνες μετά. Αργώ λίγο, είμαι αργή! (γέλια) Για παράδειγμα, μένω τόσα χρόνια στο Βερολίνο και τώρα έχω αρχίσει με πιο industrial και minimal γραμμές.

Πες μου για το Βερολίνο.  Αρχικά, πόσο καιρό είσαι εκεί;

Τον Μάϊο θα κλείσω 3 χρόνια.

 

Πώς αποφάσισες να μετακομίσεις μόνιμα εκεί;

Είχε τύχει πριν κάποια χρόνια, να πάρω μέρος σε μια έκθεση που είχε γίνει στο Βερολίνο και από τότε, κάθε Νοέμβρη, το επισκεπτόμουν. Το Βερολίνο είναι μια πολύ ιδιαίτερη πόλη. Δεν είναι καθόλου «γερμανική». Πέρα από την γραφειοκρατία. Δηλαδή μου θυμίζει αρκετά την Αθήνα, ειδικά κάποιες περιοχές της. Είναι πολύ καλλιτεχνική πόλη και πολυπολιτισμική και από μικρή ήθελα να ζήσω στο εξωτερικό. Πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους που ζούσαν και κάπου αλλού. Είχαν άλλο αέρα. Βεβαία, αυτά που ζει κανείς σε μια άλλη χώρα, δεν είναι πάντα πολύ ευχάριστα. Έχω περάσει και δύσκολες καταστάσεις εδώ. Αλλά αυτά σε εξελίσσουν σαν άνθρωπο και πιστεύω ότι από τις δυσκολίες διαμορφώνεται ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου.

 

Πιστεύεις ότι οι εμπειρίες σου -καλές ή μη- στην πόλη αυτή, αποτυπώνονται στα σχέδιά σου; Επηρεάζεσαι δηλαδή –συνειδητά ή μη - από αυτήν;

Εννοείται ότι επηρεάζομαι, αλλά υποσυνείδητα νομίζω.

 

Τα κοσμήματά σου –αλλά και το προσωπικό σου στιλ- θυμίζουν κάτι από την δεκαετία του ’60. Τι σε ιντριγκάρει τόσο από αυτή την περίοδο ώστε να την αποδίδεις και στα σχέδιά σου;

Γενικά μου αρέσουν περισσότερο οι νεότερες δεκαετίες, δηλαδή, το ’20, το ’30, ’40 και επειδή -όπως σου είπα- μου αρέσει πολύ ο χορός, τα τελευταία χρόνια κάνω swing -που είναι των δεκαετιών αυτών. Και φυσικά, επηρεάζομαι από αυτά, γιατί μου αρέσει και η μουσική αλλά και η ίδια εποχή. Μακάρι, δηλαδή, να είχα γεννηθεί εκείνη την περίοδο!

 

Τι ετοιμάζεις αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο δουλεύω ένα project, το “One day, I’ll travel the world” , που είναι λίγο παρεμφερές με τις Γυναίκες του Κόσμου που λέγαμε νωρίτερα, αλλά και λόγω του ότι μένω και στο Βερολίνο, είναι πιο industrial το design και πιο καθαρές οι γραμμές. Με έχει επηρεάσει δηλαδή και η πόλη. Σκοπός είναι να ταξιδέψω σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Μέχρι τώρα έχω πάει σε επτά: το Βερολίνο και την Αθήνα φυσικά, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, την Στοκχόλμη και την Βαρκελώνη και θέλω να συνεχίσω. Με βάση αυτό, κάποια στιγμή θέλω να κάνω μια έκθεση που να έχει ως θέμα το “One day, I’ll travel the world”, και όπου θα υπάρχει ένας ασπρόμαυρος χάρτης και πάνω ένα κουτάκι με το κόσμημα της εκάστοτε πρωτεύουσας, όπως είναι οι Γυναίκες του Κόσμου. Έχω δρόμο όμως ακόμη! 

 

Που μπορούν οι αναγνώστριες του Allyou να βρουν τα κοσμήματά σου; 

Θα τα βρει κανείς κυρίως στα καταστήματα: TOURMPOULES: Κουρούβανη Ευγενία/Αργύρης Αγγελόπουλος , Πραξιτέλους 161-163, Πειραιάς T: +30  2104297464 και NATELI: Χαντζάκη Αναστασία, Ευαγγελικής Σχολής 6, Νέα Ιωνία, T:2102775872. Ακόμη, μερικά κομμάτια από την συλλογή μου υπάρχουν και στο Hλιοτρόπιο: Ανδρέα Παπανδρέου 27 ,Χαλάνδρι Τ:+30 21 0681 6622. Τέλος, μπορεί να μπει κανείς και στο on line e-shop το www.madebylilian.com, όπου θέλουμε να προσφέρουμε και στις αναγνώστριες του Allyou 20% έκπτωση σε όλα τα προϊόντα. Η προσφορά ισχύει από τις 25/2 έως τις 18/3, γράφοντας τον κωδικό SKY15 στο checkout.

 

 Τις φωτογραφίες έχει τραβήξει η Αναστασία Αδημάκη.

 Την Λίλιαν Συρίγου επίσης θα βρεις και στα:

 Facebook: https://www.facebook.com/liliansyrigou?ref=hl

 Pinterest: http://www.pinterest.com/liliansyrigou/

 Instagram: https://instagram.com/liliansyrigou/

 Etsy: https://www.etsy.com/shop/LilianSyrigou?ref=shop_sugg

Read more

Unikate Schmuck - Interview at B.Z. - Berlin

Unikate Schmuck - Interview at B.Z. - Berlin

Go to article     Lilian Syrigou (30) in ihrem AtelierFoto: Charles Yunck   Manufaktur Unikate: Hier gibt es ganz individuellen Schmuck Lilian Syrigou (30) aus Prenzlauer Berg fertigt aus Silber, ...

Read more
48 Hours Neukölln-Art Festival 26 - 28 June 2015

48 Hours Neukölln-Art Festival 26 - 28 June 2015

48 Hours Neukölln Art festivalOpen AtelierSabine Ammer, Cathérine Kuebel, Lilian Syrigou, Marc Pampus26.06. - 28.06.2015Atelier Kunst-Moment // Boddinstraße 9 // 12053 BerlinPreviewSabine Ammer &a...

Read more